Michael  Smith

(odc.043) kurczak pieczony i wędzony


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.43)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.043) kurczak pieczony i wędzony
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka soli

1 szklanka cukru

4 litry wody

1 cały kurczak (ok. 1 kg)

 

 

Przygotowanie:


Wlej wodę do dużego naczynia, w którym zmieści się płyn i kurczak. Wsyp do wody sól i cukier i mieszaj, aż się rozpuszczą. Włóż kurczaka do wody i wstaw do lodówki na 2 godziny. W starym grillu rozpal twarde drewno, a kiedy się zwęgli, zsuń powstały żar na jedną stronę. Osusz kurczaka, połóż na węglach 2-3 świeże drwa, umocuj ruszt i piecz kurczaka przez 1 godzinę, aż mięso wewnątrz będzie miało 75 stopni C. Podziel kurczaka na części i podaj na półmisku.

powrót

Podobne przepisy

Zapiekana polenta z ragout mięsnym
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kaczka po pekińsku
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 38)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kaczki
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Kaczka duszona w occie balsamicznym
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Filety z kurczaka w ziołowej kruszonce
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Płonące skrzydełka
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.