Michael  Smith

(odc.042) lodowe markizy


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

(odc.042) lodowe markizy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

120 g masła

½ szklanki cukru

2 duże jajka

2 szklanki czekolady w drobnych kawałkach (tzw. chocolate chips)

1½ szklanki mąki

2 łyżki kakao w proszku

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

lody waniliowe

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Utrzyj masło z cukrem w malakserze. Dodaj jajka, wymieszaj i dodaj kawałki czekolady. Zmiel wszystko malakserem, aż czekolada rozdrobni się na małe okruchy. Przesiej do miski mąkę, kakao w proszku, proszek do pieczenia i sól. Przemieszaj, wsyp do naczynia malaksera i mieszaj pulsacyjnie, aż składniki się połączą. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Utocz z ciasta kuleczki wielkości piłek golfowych, układaj je na blasze i rozpłaszczaj, żeby powstały placuszki o grubości 0,5 cm. Zachowaj odstępy między ciastkami. Piecz przez 8 min i odstaw do ostygnięcia. Ułóż połowę ciastek na tacce, która zmieści się do zamrażarki, na każde ciastko nałóż porcję lodów waniliowych. Zrób markizy, delikatnie dociskając lody drugim ciastkiem. Wstaw do zamrażarki przed podaniem.

powrót

Podobne przepisy

Pieczone jabłka z cynamonem i kremem Chantilly
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Galaretka karmelowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań Urodziny dziecięce (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mrożony nugat
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gruszki zapiekane z serem pleśniowym
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pudding z ryżu
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.