Michael  Smith

(odc.042) lodowe markizy


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

(odc.042) lodowe markizy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

120 g masła

½ szklanki cukru

2 duże jajka

2 szklanki czekolady w drobnych kawałkach (tzw. chocolate chips)

1½ szklanki mąki

2 łyżki kakao w proszku

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

lody waniliowe

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Utrzyj masło z cukrem w malakserze. Dodaj jajka, wymieszaj i dodaj kawałki czekolady. Zmiel wszystko malakserem, aż czekolada rozdrobni się na małe okruchy. Przesiej do miski mąkę, kakao w proszku, proszek do pieczenia i sól. Przemieszaj, wsyp do naczynia malaksera i mieszaj pulsacyjnie, aż składniki się połączą. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Utocz z ciasta kuleczki wielkości piłek golfowych, układaj je na blasze i rozpłaszczaj, żeby powstały placuszki o grubości 0,5 cm. Zachowaj odstępy między ciastkami. Piecz przez 8 min i odstaw do ostygnięcia. Ułóż połowę ciastek na tacce, która zmieści się do zamrażarki, na każde ciastko nałóż porcję lodów waniliowych. Zrób markizy, delikatnie dociskając lody drugim ciastkiem. Wstaw do zamrażarki przed podaniem.

powrót

Podobne przepisy

Kogel-mogel z owocami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pischinger
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Omlet czekoladowy
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Waniliowo–kokosowy ryż z bakaliami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Biały mus
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krówki
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.