Michael  Smith

(odc.041) śniadaniowe bułeczki z polewą krówkową


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.41)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

(odc.041) śniadaniowe bułeczki z polewą krówkową
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ciasto

3 szklanki mąki

1 szklanka płatków owsianych

2 łyżeczki soli

1½ szklanki letniej wody

2 łyżeczki rozpuszczalnych drożdży

30 ml miodu

30 ml oliwy

30 g mleka w proszku

skórka z 2 pomarańczy



Polewa

1 szklanka cukru

1 szklanka wody

120 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki





Przygotowanie

Wysyp mąkę, płatki owsiane i sól na stolnicę. Zrób pośrodku spore wgłębienie i wlej do niego wodę. Do wody wsyp drożdże i mleko w proszku oraz wlej miód i oliwę. Ostrożnie mieszaj płyn z sypkimi składnikami, zaczynając od miejsca, w którym się stykają, aż ciecz zostanie wchłonięta i zacznie się formować ciasto. Zagniataj je przez 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Zrób kulę z ciasta, włóż ją do dużej naoliwionej miski, przykryj wilgotną czystą ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia w nieprzewiewnym miejscu, aż podwoi objętość. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Wsyp cukier na patelnię o średnicy 30 cm i zalej dookoła wodą. Podgrzewaj na dużym ogniu, nie mieszając. Kiedy woda odparuje, a z cukru zrobi się złocisty karmel, zdejmij patelnię z ognia, dodaj masło i starannie wymieszaj polewę trzepaczką. Odstaw do ostygnięcia. Wyłóż wyrośnięte ciasto na stolnicę i zrób z niego wałek. Pokrój go na 12 części. Ułóż kawałki ciasta na patelni z polewą, zostawiając między nimi małe odstępy i ponownie odstaw do wyrośnięcia na 30 min. Piecz 25 – 30 min. Przykryj patelnię dużym talerzem i odwróć do góry dnem.



© Michael Smith

powrót

Podobne przepisy

Baklava
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka, Kuchnia turecka
Cytrynowe magdalenki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta z wiśniami
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta tatin
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Pieczone jabłka (odc. 2)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.