Stek pieczony na ognisku z warzywami

Stek pieczony na ognisku z warzywami
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.40)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Przygotowanie:

Marynata do steków
1 szklanka oliwy
¼ szklanki musztardy diżońskiej
4 gałązki rozmarynu, posiekane
skórka i sok z 1 cytryny
świeżo mielony pieprz

2 steki z rostbefu

Warzywa
2 czerwone papryki, przekrojone na pół, bez gniazd nasiennych
2 zielone papryki, przekrojone na pół, bez gniazd nasiennych
1 czerwona cebula, pokrojona na plastry o grubości 1 cm
1 szklanka oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka nasion kopru włoskiego
sól i pieprz

Przygotowanie
Wymieszaj składniki marynaty w grubej plastikowej torebce do mrożonek. Włóż do niej steki i marynuj przynajmniej przez 1 godzinę. Następnie wyjmij steki, ścierając nadmiar marynaty, dopraw solą i grilluj na ruszcie nad zwęglonymi drwami po 5-6 minut z każdej strony, żeby były krwiste.

Warzywa
Włóż do dużej miski papryki i cebulę, zalej oliwą i dopraw pieprzem i solą do smaku. Wymieszaj i ugrilluj na ruszcie, aż papryka będzie delikatna i przypieczona, a cebula mocno się zrumieni. Pokrój warzywa na kawałki wielkości jednego kęsa, wymieszaj z octem balsamicznym i nasionami kopru włoskiego. Dopraw do smaku.

© Michael Smith

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA