Michael  Smith

(odc.040) stek pieczony na ognisku z warzywami


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.40)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.040) stek pieczony na ognisku z warzywami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Marynata do steków

1 szklanka oliwy

¼ szklanki musztardy diżońskiej

4 gałązki rozmarynu, posiekane

skórka i sok z 1 cytryny

świeżo mielony pieprz



2 steki z rostbefu



Warzywa

2 czerwone papryki, przekrojone na pół, bez gniazd nasiennych

2 zielone papryki, przekrojone na pół, bez gniazd nasiennych

1 czerwona cebula, pokrojona na plastry o grubości 1 cm

1 szklanka oliwy

2 łyżki octu balsamicznego

1 łyżka nasion kopru włoskiego

sól i pieprz



Przygotowanie

Wymieszaj składniki marynaty w grubej plastikowej torebce do mrożonek. Włóż do niej steki i marynuj przynajmniej przez 1 godzinę. Następnie wyjmij steki, ścierając nadmiar marynaty, dopraw solą i grilluj na ruszcie nad zwęglonymi drwami po 5-6 minut z każdej strony, żeby były krwiste.



Warzywa

Włóż do dużej miski papryki i cebulę, zalej oliwą i dopraw pieprzem i solą do smaku. Wymieszaj i ugrilluj na ruszcie, aż papryka będzie delikatna i przypieczona, a cebula mocno się zrumieni. Pokrój warzywa na kawałki wielkości jednego kęsa, wymieszaj z octem balsamicznym i nasionami kopru włoskiego. Dopraw do smaku.



© Michael Smith

powrót

Podobne przepisy

Hamburgery
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Knedle z brukselką z górnej adygi
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

#Ja-Gość

18.08.2011 19:38


brazylijskie.com.pl

CYTUJ

Uwielbiam kuchnię międzynarodową. Bardzo ciekawe przepisy! Pozdrawiam i czekam na następne! Zapraszam również do mnie - przepisy prosto z Brazylii - brazylijskie.com.pl

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.