Jacques Pépin

(odc.04)sałatka z homara z estragonem


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

(odc.04)sałatka z homara z estragonem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 żywe homary (po 650 gramów każdy)

3 szklanki wody

¼ szklanki tłustej śmietany

¼ szklanki kwaśnej śmietany

¼ łyżeczki soli

¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

1 łyżeczka soku świeżo wyciśniętego z cytryny

2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego estragonu plus kilka listków do przybrania

liście umyte i wysuszone z 1 główki sałaty masłowej

 

 

Przygotowanie:


Homary włożyć do dużego garnka, najlepiej z nierdzewnej stali. Wlać wodę i dokładnie przykryć. Doprowadzić do wrzenia na ostrym ogniu. Zmniejszyć płomień i gotować homary przez 5 minut pod przykryciem, na wolnym ogniu. Zestawić z ognia, nie odkrywając, zostawić homary do ostygnięcia w wywarze z gotowania na 30 minut. Wyjąć homary z wywaru. Wywar zachować. Połamać szczypce i ogon homara. Wyjąć mięso, zachowując sos i dodając do wywaru. (Powinno się zebrać około 360 g mięsa, około 3 szklanek wywaru i pancerz.) Odłożyć mięso na bok. Wyrzucić pancerz ze szczypiec i ogona. Oderwać pancerze z korpusów i wyrzucić. Podzielić korpus na 2, 3 kawałki. Włożyć je do naczynia z wywarem. Wstawić do lodówki (albo zamrozić) do późniejszego wykorzystania do przyrządzenia bisque z homara. Ubijać śmietanę przez 30 minut na niezbyt sztywny krem. Domieszać kwaśną śmietaną, sól, pieprz, sok z cytryny i posiekany estragon. Dodać odłożone mięso homara. Ostrożnie wymieszać tak, aby sos pokrył homara. Ułożyć w osobnych pucharkach lub szklanych miseczkach kilka liści sałaty tak, aby powstało gniazdko. Nałożyć sałatkę z homara, przybrać listkami estragonu i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Smażone przegrzebki z racuszkami warzywnymi
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Potrawka z kalmarów i oliwek
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pasztet z krewetek
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ragout marinette z mątwy
Julie Andrieu
Przepis z programu Francuskie wędrówki Julie (odc. 2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sajgonki
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Poczštki (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.