Jacques Pépin

(odc.04)sałatka z bakłażana z dalekiego wschodu


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia chińska

(odc.04)sałatka z bakłażana z dalekiego wschodu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Bakłażany

2 małe, jędrne bakłażany (w sumie około 650 g)

2 łyżki oleju rzepakowego lub arachidowego

½ łyżeczki soli



Sos z Dalekiego Wschodu

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżeczki posiekanego czosnku

1 łyżeczka cukru

1 łyżka ciemnego oleju sezamowego

2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

¼ łyżeczki sosu tabasco

około 8 szklanek liści rukwi wodnej, umytych i osuszonych



Przygotowanie bakłażanów

Rozgrzać piekarnik do 200-u stopni. Bakłażany obrać i pokroić wzdłuż na plastry o grubości 0,5 cm. Rozsmarować olej na jednej lub dwóch teflonowych blachach do pieczenia. Ułożyć na nich plastry bakłażana. Przycisnąć lekko, aby posmarować bakłażana olejem i odwrócić, aby olej pokrył także drugą stronę. Posypać z wierzchu solą. Piec około 20-25 minut, aż plastry są miękkie i lekko zrumienione.



Przygotować sos

Wszystkie składniki wymieszać w małej miseczce.



Rukiew wodną rozłożyć na dużym półmisku. Złożyć plastry bakłażana na pół albo na trzy części. Ułożyć na liściach. Tuż przed podaniem polać bakłażana i rukiew wodną sosem .



© Jacques Pepin

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.