Sophie Grigson

(odc.04) kiszone cytryny


Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

(odc.04) kiszone cytryny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

5 cytryn plus sok z 3 cytryn

kilka łyżek gruboziarnistej soli

2 listki laurowe

 

 

Przygotowanie:


Wyszorowane cytryny poprzekrawać na cztery części tak, aby ćwiartki były połączone u podstawy. Ponacierać obficie solą od wewnątrz. Włożyć cytryny do słoika, po każdej przesypując solą. Cytryny powinny być ciasno upchnięte w słoiku. Posypać solą z wierzchu. Z boku wsunąć listki laurowe. Wlać sok z cytryn, dopełnić przegotowaną wodą. Cytryny przycisnąć krzyżykiem z patyczka do szaszłyków, tak, by były zanurzone. Zakręcony szczelnie słoik odstawić w chłodne miejsce. Cytryny są gotowe po miesiącu.

powrót

Podobne przepisy

Ajvar
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Przetwory, Dania dietetyczne, Dania wegańskie
Ćwikła pana Reja
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kandyzowana skórka pomarańczy
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Ocet jabłkowy
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Konfitura z żurawin
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory

skomentuj przepis

#dek

26.04.2012 13:18


CYTUJ

cytryny przed zakiszenem powinno się przez kilka dni przechowywać w zamrażalniku. Poza tym, zalewanie ich dodatkowo sokiem z cytryn jest zbędne, podobnie jak liście laurowe ( nie widziałam ani w skepach, ani w kuchniach "wytrawnych" gospodyń marokanskich liści laurowych dodawanych do kiszonych cytryn). Cytryny równie dobrze ukiszą się w całości, ich krojenie nie jest niezbędne.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.