Michael  Smith

(odc.039) chińskie pierożki z kurczakiem


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.39)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia chińska

(odc.039) chińskie pierożki z kurczakiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 filet z kurzej piersi bez kości i skóry

3 dymki

posiekane

3 cm świeżego kłącza imbiru

startego

1 łyżka skrobi kukurydzianej

1 łyżka sosu ostrygowego

12 kawałków gotowego ciasta na pierożki won ton

 

 

Przygotowanie:


Włóż mięso do naczynia malaksera. Dodaj dymkę, imbir, skrobię kukurydzianą oraz sos ostrygowy i zmiel na gładką masę. Ułóż na blacie kawałki ciasta na pierożki. Na każdy nałóż łyżeczkę nadzienia z kurczaka. Smaruj krawędzie ciasta odrobiną wody i sklejaj trójkątne pierożki po przekątnej, dociskając krawędzie. Połącz dwa wierzchołki leżące na najdłuższym boku trójkąta i sklej, używając wody. Zagotuj wodę w naczyniu do gotowania na parze. Gotuj pierożki na parze przez 5 min, aż ciasto zrobi się lekko przezroczyste, a nadzienie się ugotuje. Podawaj natychmiast z sosem sojowym albo bulionem drobiowym.

powrót

Podobne przepisy

Pierogi na słodko - Aniela Redelbach
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pierożki z łososiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
Pieczone pierożki z bryndzą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

sgtjackson

postów: 3

19.06.2012 22:24

CYTUJ

@mazda: spróbuj zrobić, nic trudnego :) przepis skopiowany z netu, musiałem, nie da się linkować
Won Ton
- 1 jajko,
- 3/4 łyżeczki soli,
- 1/3 - 1/2 szklanki wody,
- 2 szklanki mąki,
- ewentualnie - szczypta drożdży
Przygotowanie:
Ubić jajko z solą i 1/4 szklanki wody. Do miski wsypać mąkę, zrobić zagłębienie i wlać ubite z solą i wodą jajko. Wyrabiać ciasto aż do uzyskania gładkiej i elastycznej konsystencji (około 5 minut). Odstawić pod przykryciem na 30 minut. Ciasto podzielić na kilka części i cienko rozwałkować. Pociąć na kwadraty. Ciasto można użyć zaraz po przygotowaniu lub

mazda

postów: 2

08.01.2012 21:54

CYTUJ

Przepis mi się podoba,lubię takie potrawy ale jeszcze nie robiłam tych pierożków więc nie mogę powiedzieć jak smakują.Przede wszystkim muszę kupić ciasto,którego nie mogę dostać.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.