Michael  Smith

(odc.039) chińskie ciasteczka z wróżbą


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.39)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia chińska

(odc.039) chińskie ciasteczka z wróżbą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

120 g miękkiego masła

białko 3 jaj

1 szklanka cukru-pudru

szczypta soli

1 łyżeczka mielonego anyżu gwiazdkowatego

½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

¾ szklanki mąki

karteczki z wróżbami o wymiarach 1,5 cm x 3 cm

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. W dużej misce wymieszaj drewnianą łyżką pierwsze 6 składników. Dodaj mąkę, wymieszaj. Odstaw ciasto na pół godziny. Spryskaj blachę olejem w sprayu albo wyłóż ją papierem do pieczenia. Nałóż na nią łyżeczkę ciasta i rozprowadź cienką warstewką, aż powstanie koło o średnicy 10 cm. Smaż 3-5 min, aż ciasto zezłoci się na krawędzi. Wyjmij z piekarnika i – póki jest gorące – połóż pośrodku karteczkę z wróżbą. Ostrożnie złóż koło na pół i jednocześnie połącz końce średnicy, wyginając ciasteczko w kształt odwróconego U. Odłóż ciasteczko, żeby wystygło. Powtarzaj powyższe czynności, aż wszystkie ciastka będą gotowe.

powrót

Podobne przepisy

Tort koliber
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Babeczki czekoladowo - wiśniowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Ciasto marchewkowe
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta z kremem migdałowym i malinami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Sernik czekoladowy
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
Tarta ze świeżymi borówkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.