Michael  Smith

(odc.039) brokuły po chińsku


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.39)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia chińska

(odc.039) brokuły po chińsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżki oleju rzepakowego

2,5 cm kłącza świeżego imbiru

pokrojonego na cienkie plasterki

3 ząbki czosnku

pokrojone na cienkie plasterki

1 główka brokułów

podzielona na różyczki

łodygi pokrojone

1 łyżka sosu sojowego

odrobina oleju sezamowego

¼ szklanki azjatyckiego dipu (patrz: oddzielny przepis)

½ szklanki migdałów w płatkach

 

 

Przygotowanie:


Przygotuj wszystkie składniki, zanim zaczniesz gotować. Rozgrzej wok na dużym ogniu. Wlej olej, a kiedy zacznie dymić, włóż do niego imbir. Po 1 minucie dodaj czosnek, a kiedy się zezłoci (po kilku sekundach) dodaj brokuły. Smaż cały, czas mieszając, przez kilka minut. Wlej sos sojowy, olej sezamowy i odrobinę wody, przykryj pokrywką i gotuj 3 min, aż brokuły będą intensywnie zielone. Dodaj azjatycki sos oraz płatki migdałowe i wymieszaj.

powrót

Podobne przepisy

Pierogi z ciasta ryżowego
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Pierogi i pierożki
Krem z zielonego groszku i szpinaku
Przepis z programu Dietosfera (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Ziemniaki z pietruszką
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Buraki marynowane po grecku
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Maślana kapusta włoska
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.