Brokuły po chińsku

Brokuły po chińsku
Oceń przepis:
74 ocen Średnia ocena: 3.40
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.39)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia chińska

Składniki:

  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2,5 cm kłącza świeżego imbiru
  • pokrojonego na cienkie plasterki
  • 3 ząbki czosnku
  • pokrojone na cienkie plasterki
  • 1 główka brokułów
  • podzielona na różyczki
  • łodygi pokrojone
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • odrobina oleju sezamowego
  • ¼ szklanki azjatyckiego dipu (patrz: oddzielny przepis)
  • ½ szklanki migdałów w płatkach

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj wszystkie składniki, zanim zaczniesz gotować. Rozgrzej wok na dużym ogniu. Wlej olej, a kiedy zacznie dymić, włóż do niego imbir. Po 1 minucie dodaj czosnek, a kiedy się zezłoci (po kilku sekundach) dodaj brokuły. Smaż cały, czas mieszając, przez kilka minut. Wlej sos sojowy, olej sezamowy i odrobinę wody, przykryj pokrywką i gotuj 3 min, aż brokuły będą intensywnie zielone. Dodaj azjatycki sos oraz płatki migdałowe i wymieszaj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA