Ryż z południowego zachodu Stanów Zjednoczonych

Ryż z południowego zachodu Stanów Zjednoczonych
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.38)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu basmati
  • 2 szklanki soku pomidorowego
  • 1 łyżka oleju kminowego
  • 1 mała czerwona cebula
  • pokrojona w kostkę
  • 1 czerwona papryka
  • pokrojona w kostkę
  • ziarno okrojone z 2 kolb kukurydzy
  • 4 dymki
  • posiekane
  • ¼ szklanki świeżej natki kolendry
  • posiekanej
  • sok z 1 limonki
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zmieszaj w rondlu ryż z sokiem pomidorowym i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż ryż wchłonie płyn (ok. 15 min). Przemieszaj widelcem i przestudź. Rozgrzej olej kminowy na dużej patelni. Kiedy zacznie się dymić, dodaj cebulę i paprykę. Szybko przesmaż, mieszając, aż zmiękną i lekko się zrumienią. Dodaj ziarno kukurydzy i smaż przez 3 minuty. Dodaj ryż, dopraw solą i pieprzem – i podsmaż mieszając. Dodaj posiekaną dymkę i kolendrę. Ewentualnie dopraw do smaku.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA