Homar a la Rachael

Homar a la Rachael
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.36)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski, Owoce morza

Składniki:

  • 2 duże homary
  • 1 szklanka śmietany 35%
  • 2 puszki pomidorów w kawałkach (po 400 g)
  • butelka białego wytrawnego wina (750 ml)
  • 2 cebule
  • posiekane
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tartego chrzanu ze słoika
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz
  • 1 opakowanie (500 g) makaronu penne (rurki)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotuj 2 szklanki wody. Włóż homary do wrzątku, przykryj pokrywką i gotuj, licząc po 8 minut na każde pół kilograma homara. Zachowaj wodę, w której się gotowały, a ugotowane homary ostudź i obierz. Mięso odłóż, a pancerze owiń w ściereczkę i pokrusz młotkiem na drobniejsze kawałki. Włóż pokruszone pancerze do garnka z wodą, w której gotowały się homary, dodaj śmietanę, pomidory, wino, cebule, czosnek i liście laurowe. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 1,5 godziny, aż sos zredukuje się o połowę i będzie miał czerwonawo-brązowy kolor. Przecedź sos przez sitko o drobnych oczkach, dodaj chrzan, wymieszaj i dopraw do smaku. Pokrój mięso homara i dodaj do sosu. Delikatnie podgrzej i wymieszaj z ugotowanym makaronem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA