Michael  Smith

(odc.034) pieczeń z antrykotu


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.34)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.034) pieczeń z antrykotu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2,5 kg antrykotu z kością

gruba sól i świeżo zmielony czarny pieprz

2 łodygi selera

przekrojone na pół

2 marchewki

przekrojone wzdłuż na pół

1 cebula

przekrojona na pół

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 230°C. Hojnie natrzyj mięso ze wszystkich stron solą i pieprzem. Rozłóż warzywa na dużej patelni, którą można wkładać do piekarnika, lub na blasze do pieczenia, którą można wstawiać na ogień. Na wierzch warzyw połóż mięso, wstaw do piekarnika. Po 15 minutach, nie otwierając piekarnika, zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz dalej przez około 15-20 minut na każde ½ kg mięsa. Mięso powinno mieć temperaturę wewnętrzną w najgrubszej części jakieś 52-53°C. Wyjmij z piekarnika i z patelni, lub blachy i przełóż na kratkę. Przykryj kilkoma warstwami folii aluminiowej. Pozwól mięsu odpoczywać co najmniej 20 minut. Dzięki temu dojdzie i będzie delikatne i soczyste. W tym czasie będziesz miał dużo czasu żeby zrobić sos, na przykład sos pieczeniowy z chrzanem. Przed pokrojeniem możesz odkroić kości, dzięki czemu łatwiej będzie podzielić mięso na indywidualne porcje.

powrót

Podobne przepisy

Udziec jagnięcy w ziołach z ziemniakami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ragu alla bolognese
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Wołowina w cieście francuskim
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Dhansak z baraniny
Przepis z programu Floyd w Indiach Mumbai (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Jagnięce kofty w plackach pita z bakłażanowym dressingiem
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.