Michael  Smith

(odc.033) grillowana sałatka „cesar


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.33)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.033) grillowana sałatka „cesar
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Dressing

1 szklanka oliwy z oliwek

½ szklanki białego octu winnego

6 łyżek startego sera Grana Padano

sok i skórka starta z 3 cytryn

3 ząbki czosnku

8 filecików anchois

sól i pieprz



Sałatka

8 cienkich plasterków pancetty

1 sałata rzymska, przekrojona wzdłuż na pół

1 czerwona cebula, przekrojona na pół

1 bagietka, przekrojona wzdłuż na pół

4 łyżki oliwy z oliwek

sól i pieprz

wiórki parmezanu (do przybrania)



Przygotowanie

Zacznij od dressingu. Wymieszaj wszystkie składniki w misce i zmiksuj ręcznym blenderem na gładki sos. Usmaż pancettę po jakieś 3 minuty z każdej strony, aż skurczy się i zrobi złota. Osusz na ręczniku papierowym i odstaw na bok. Posmaruj sałatę, cebulę i bagietkę oliwą. Połóż chleb na grillu, lub patelni grillowej i smaż, aż zrobi się złocisty. Pokrój w kostkę i odstaw na bok. Połóż sałatę na grillu, lub patelni grillowej, dopraw solą i pieprzem i smaż, aż wierzchnie liście się skurczą, a środek będzie miękki. Pokrój na nieduże kawałki. Połóż cebulę na grillu, lub patelni grillowej, dopraw solą i pieprzem i smaż po jakieś 5 minut z każdej strony, aż zacznie się trochę rozpadać i czernieć. Pokrój na małe kawałki. W dużej misce wymieszaj sałatę, cebulę, grzanki i pancettę. Dodaj pół szklanki dressingu i wymieszaj. Podawaj przybrane wiórkami parmezanu.



© Michael Smith

powrót

Podobne przepisy

Tajska sałatka z ośmiornicy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Pikantna sałatka z kalmarów
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.