Muffiny z płatkami owsianymi

Muffiny z płatkami owsianymi
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.31)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 jajka
  • ½ szklanki oliwy
  • 1 ½ szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka startej marchewki (3 średnie)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°. Wymieszaj w misce mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, brązowy cukier, cynamon i gałkę muszkatołową. W większej misce roztrzep jajka i wymieszaj je z olejem, jogurtem i ekstraktem waniliowym. Dodaj marchewkę i wymieszane suche składniki. Szybko wymieszaj. Staraj się nie mieszać za długo, żeby nie wyrobić za bardzo ciasta, bo muffiny byłyby twarde. Przełóż ciasto do 6 dużych, lub 12 małych foremek na muffiny. Piecz przez 30 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA