Michael  Smith

(odc.030) karmelowy crèmÉ brulee


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.30)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

(odc.030) karmelowy crèmÉ brulee
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka cukru + 6 łyżek ekstra

½ szklanki wody

2 szklanki mleka

1 szklanka śmietany kremówki

1 łyżka ekstraktu waniliowego

szczypta soli

8 żółtek

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200°C. W garnku zrób karmel z 1 szklanki cukru i tej samej ilości wody. Pamiętaj, żeby nie mieszać, cukier sam się rozpuści pod wpływem temperatury. W pewnym momencie zaczną się pojawiać bąbelki, po jakiś kolejnych 5 minutach syrop zacznie zmieniać kolor na żółty. W tym momencie zacznij lekko kręcić garnkiem, żeby cukier równomiernie zmieniał kolor. Kiedy zacznie się robić brązowy natychmiast zdejmij garnek z ognia i dodaj do niego mleko, śmietanę, ekstrakt waniliowy i sól. Dokładnie wymieszaj. Roztrzep żółtka i cały czas mieszając, powoli, małymi porcjami zacznij do niech dodawać mieszankę karmelową. Rozlej do 6 kokilek, lub specjalnych naczyń i piecz w kąpieli wodnej przez jakieś 30 minut, aż masa zetnie się na bokach, a w środku będzie lekko drgała. Schłodź w lodówce, a tuż przed podaniem rozsyp na wierzchu każdej kokilki po łyżce cukru i ostrożnie skarmelizuj go używając ręcznego palnika.

powrót

Podobne przepisy

Panna cotta z sosem poziomkowym
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Owoce w szampanie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zimny suflet truskawkowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Jabłka pieczone
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pudding czekoladowy z rozmarynem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.