Michael  Smith

(odc.030) karmelowy crèmÉ brulee


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.30)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

(odc.030) karmelowy crèmÉ brulee
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka cukru + 6 łyżek ekstra

½ szklanki wody

2 szklanki mleka

1 szklanka śmietany kremówki

1 łyżka ekstraktu waniliowego

szczypta soli

8 żółtek

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200°C. W garnku zrób karmel z 1 szklanki cukru i tej samej ilości wody. Pamiętaj, żeby nie mieszać, cukier sam się rozpuści pod wpływem temperatury. W pewnym momencie zaczną się pojawiać bąbelki, po jakiś kolejnych 5 minutach syrop zacznie zmieniać kolor na żółty. W tym momencie zacznij lekko kręcić garnkiem, żeby cukier równomiernie zmieniał kolor. Kiedy zacznie się robić brązowy natychmiast zdejmij garnek z ognia i dodaj do niego mleko, śmietanę, ekstrakt waniliowy i sól. Dokładnie wymieszaj. Roztrzep żółtka i cały czas mieszając, powoli, małymi porcjami zacznij do niech dodawać mieszankę karmelową. Rozlej do 6 kokilek, lub specjalnych naczyń i piecz w kąpieli wodnej przez jakieś 30 minut, aż masa zetnie się na bokach, a w środku będzie lekko drgała. Schłodź w lodówce, a tuż przed podaniem rozsyp na wierzchu każdej kokilki po łyżce cukru i ostrożnie skarmelizuj go używając ręcznego palnika.

powrót

Podobne przepisy

Banan z patelni
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Owoce w szampanie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bavarese serowe z konfiturą z czerwonej cebuli
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pudding ryżowy z egzotyczną sałatką
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Bita śmietana z bezami i malinami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Panna cotta waniliowo-cytrynowa z malinami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.