Karmelowy crèmÉ brulee

Karmelowy crèmÉ brulee
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.30)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 1 szklanka cukru + 6 łyżek ekstra
  • ½ szklanki wody
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 8 żółtek

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200°C. W garnku zrób karmel z 1 szklanki cukru i tej samej ilości wody. Pamiętaj, żeby nie mieszać, cukier sam się rozpuści pod wpływem temperatury. W pewnym momencie zaczną się pojawiać bąbelki, po jakiś kolejnych 5 minutach syrop zacznie zmieniać kolor na żółty. W tym momencie zacznij lekko kręcić garnkiem, żeby cukier równomiernie zmieniał kolor. Kiedy zacznie się robić brązowy natychmiast zdejmij garnek z ognia i dodaj do niego mleko, śmietanę, ekstrakt waniliowy i sól. Dokładnie wymieszaj. Roztrzep żółtka i cały czas mieszając, powoli, małymi porcjami zacznij do niech dodawać mieszankę karmelową. Rozlej do 6 kokilek, lub specjalnych naczyń i piecz w kąpieli wodnej przez jakieś 30 minut, aż masa zetnie się na bokach, a w środku będzie lekko drgała. Schłodź w lodówce, a tuż przed podaniem rozsyp na wierzchu każdej kokilki po łyżce cukru i ostrożnie skarmelizuj go używając ręcznego palnika.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA