Sophie Grigson

(odc.03) pomidory po prowansalsku


Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

(odc.03) pomidory po prowansalsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

dojrzałe

ale jędrne

średniej wielkości pomidory

miseczka pokruszonego miękiszu chleba (lub bułka tarta)

natka pietruszki

świeża bazylia

świeży estragon

świeży rozmaryn

kilka ząbków czosnku

sól

pieprz do smaku

oliwa

szczypta cukru

 

 

Przygotowanie:


Pomidory przekroić na pół. Przekrojoną stroną podsmażyć na oliwie, aby lekko się przyrumieniły. Nie mieszać - mają zachować swój kształt. Zdjąć z patelni i przełożyć na blachę, na której będą zapiekane, skórką do dołu. Pokruszony miękisz chleba zmiksować w blenderze, a następnie wymieszać z rozgniecionym czosnkiem i posiekanymi ziołami. Pomidory posypać szczyptą cukru, pieprzem i solą. Na każdy pomidor nałożyć okruszki, wymieszane z ziołami i czosnkiem. Pokropić oliwą. Zapiekać w gorącym piekarniku przez pół godziny.

powrót

Podobne przepisy

Jajka w kokilkach
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Placki cytrusowe
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Burgery z indyka
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Croque monsieur
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pudding chlebowy z sałatką ze smażonego szpinaku
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.