Curtis Stone

(odc.03) czekoladowy fondant z malinami


Przepis z programu Kolacja jak z pudełeczka (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

(odc.03) czekoladowy fondant z malinami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

masło do natłuszczania

90g mąki

plus mąka do posypywania

125g gorzkiej czekolady (70% zawartości kakao)

pokruszonej na kawałki

125g masła

2 całe jajka

2 żółtka

65g cukru

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200°C i włóż blachę do środka. Natłuść kokilki masłem i oprósz mąką. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Dodaj masło do rozpuszczonej czekolady i wymieszaj. Do dużej miski wrzuć jajka, żółtka oraz cukier i miksuj przez 5-7 minut, aż masa zacznie się lekko pienić. Masę przełóż do stopionej czekolady i wymieszaj z mąką. Następnie przelej do kokilek, włóż do piekarnika i piecz przez 10 minut. Przejedź końcem noża wokół kokilek. Odwróć naczynie do góry dnem i wyłóż deser na talerze, udekoruj świeżymi malinami oprószonymi cukrem pudrem.

powrót

Podobne przepisy

Nugat orzechowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia francuska
Owocowe crumble z sezamową nutą
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Trufle kawowe
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na walentynki
Ananasy z cukrem trzcinowym, sokiem i liśćmi z limonki o aromacie trawy cytrynowej
Przepis z programu Spalony? (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia dietetyczna
Guiliana brzoskwiniowa
Adam Liaw
Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 2)
trudność:
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Galaretka karmelowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań Urodziny dziecięce (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.