Michael  Smith

(odc.029) nadziewane francuskie tosty


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.29)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

(odc.029) nadziewane francuskie tosty
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka serka do smarowania

1 szklanka dżemu pomarańczowego

1 bochenek chleba z rodzynkami

nie krojonego

4 jajka

1 szklanka mleka

1 szklanka płatków owsianych

2 łyżki masła

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka mielonego anyżu gwiazdkowego

lub innej przyprawy

 

 

Przygotowanie:


W blenderze, lub malakserze zmiksuj serek i dżem na gładka masę. Pokrój chleb na 6 grubych kromek, w każdej z nich wytnij kieszonkę. Roztrzep mleko i jajka. Nasyp płatki owsiane do miski. Do kieszonki w każdej kromce nałóż po 2 łyżki masy serowo-pomarańczowej. Zanurz kromki chleba z obu stron w masie jajecznej, a potem, również z obu stron, w płatkach owsianych. Postaw dużą patelnię na średnim ogniu i rozgrzej na niej oliwę i masło. Smaż tosty, aż zrobią się złocisto-brązowe, odwróć na drugą stronę i usmaż podobnie. Podawaj z sosem z borówek amerykańskich i syropu klonowego (patrz: oddzielny przepis)

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.