Michael  Smith

(odc.028) kisiel z owoców leśnych


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.028) kisiel z owoców leśnych
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Kisiel

500 g mrożonych jagód, borówek amerykańskich, malin, truskawek, jeżyn w dowolnych proporcjach

2 szklanki soku pomarańczowego

4 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej



Owocowa bita śmietana

½ szklanki śmietany kremówki

2 łyżki dżemu malinowego



Przygotowanie

Dodaj owoce i sok pomarańczowy do garnka. Delikatnie doprowadź do wrzenia. Przecedź przez gęste sitko i otrzymany płyn z powrotem wstaw na ogień i ponownie doprowadź do wrzenia. Dodaj skrobię i odrobinę wody. Dokładnie rozmieszaj. Przelej do odcedzonych owoców i mieszaj, aż masa zgęstnieje.

Przelej do 4 szklanek, lub pucharków, ostudź i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. W międzyczasie możesz przygotować bitą śmietanę. Po prostu dodaj dżem do śmietany i ją ubij. Podawaj porcje kisielu przybrane owocową bitą śmietaną.



© Michael Smith

powrót

Podobne przepisy

Kaszubskie kugle
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sorbet ananasowy
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Zimny mus kawa z mlekiem w filiżance
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gruszki w cieście filo
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Naleśniki z sosem pomarańczowym z Cointreau
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.