Marokański tażin z kurczaka

Marokański tażin z kurczaka
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.27)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia marokańska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Mieszanka ras-el-hanut
1 łyżka kminku
1 łyżka kminu rzymskiego
1 łyżka kardamonu
3 łyżki mielonego cynamonu
szczypta pieprzu kajeńskiego

Tażin
3 łyżki ras-el-hanut
8 ząbków czosnku
½ szklanki oliwy z oliwek
4 udka kurczaka, podzielone na pałki i udźce
1 szklanka suszonych moreli
1 szklanka suszonych daktyli
3 cebule, pokrojone w piórka
3 łyżki masła migdałowego
szczypta szafranu
1 łyżeczka kurkumy
sól i pieprz
garść świeżej kolendry, posiekanej

Przygotowanie
Najpierw przygotuj mieszankę przypraw. Zmiel nasiona w młynku, lub rozetrzyj w moździerzu. Możesz też wymieszać wcześniej zmielone przyprawy. Gotową mieszankę przechowuj w szczelnym słoiku. Włóż 3 łyżki mieszanki, czosnek i oliwę do malaksera lub stojącego blendera i zmiksuj na gładką pastę. Włóż pastę i mięso do torebki strunowej i dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Do dużego garnka włóż zamarynowanego kurczaka, razem z suszonymi morelami, daktylami, cebulą, masłem migdałowym, szafranem, kurkumą, solą i pieprzem. Wlej tyle wody, żeby wszystko było ledwo zakryte, przykryj szczelną przykrywką i wstaw na średni ogień. Gotuj przez 2 godziny, aż mięso będzie mięciutkie, a sos zgęstnieje. Tuż przed podaniem dopraw do smaku i dodaj liście kolendry.


© Michael Smith

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA