Michael  Smith

(odc.026) kruszonka z owocami


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

(odc.026) kruszonka z owocami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Owoce

2-3 łyżki brązowego cukru

2-3 łyżki skrobi kukurydzianej, lub ziemniaczanej



Wybierz jedną z opcji poniżej, lub użyj swoich ulubionych owoców. Większe pokrój na plasterki.

5 brzoskwiń, gruszek, lub dużych jabłek,

6 małych jabłek

12 dużych śliwek, lub nektarynek

6-8 szklanek borówek amerykańskich, jagód, truskawek, lub malin



Kruszonka

1 szklanka płatków owsianych

1 szklanka brązowego cukru

1 kostka zamrożonego masła



Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wymieszaj owoce z cukrem i skrobią i włóż do naczynia do zapiekania.

Wymieszaj w misce płatki owsiane i cukier, zetrzyj na grubej tarce, do miski, masło. Wyrób rekami, aż masa zacznie się zlepiać w większe kawałki. Rozkrusz ją na owoce, tak żeby w miarę je pokryła, ale żeby owoce miejscami wystawały. Postaw naczynie na blachę, na wypadek, gdyby coś z niego skapnęło. Wstaw do piekarnika i piecz przez jakieś 45 minut do godziny, aż kruszonka będzie złocista, a sos z owoców będzie wrzeć.



© Michael Smith

powrót

Podobne przepisy

Gruszka z waflami orzechowymi
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Kisiel żurawinowy
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pieczone jabłka z cynamonem i kremem Chantilly
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mrożony nugat
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.10)gruszki zapiekane ze słodkim pieczywem
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Banany z rusztu
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia kreolska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.