Michael  Smith

(odc.025) kurczak jerk z brązowym ryżem


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

(odc.025) kurczak jerk z brązowym ryżem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Kurczak

2 łyżki mielonego ziela angielskiego

1 chili chipotle

2 pęczki dymki, grubo posiekanej

sok i skórka starta z 4 limonek

6 łyżek melasy lub miodu

½ szklanki oliwy z oliwek

sól

mały kurczak podzielony na 4 części (piersi ze skrzydełkami i nóżki)



Ryż

¼ kostki masła

1 szklanka brązowego ryżu

2 szklanki bulionu z kurczaka lub wody

sól i pieprz



Przygotowanie

Zmiksuj w blenderze na gładką pastę ziele angielskie, chili, dymkę, sok i skórkę z limonek, melasę, oliwę i sól. Przełóż do miski, dodaj kurczaka i dokładnie obtocz go w paście. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Na jakieś 30 minut przed końcem marynowania zacznij przygotowywać ryż. Postaw nieduży garnek na średnim ogniu i roztop w nim masło. Poczekaj aż masło zacznie się pienić. Delikatnie zakręć garnkiem, aż zobaczysz, że kawałki zawartego w nim białka zaczną zmieniać kolor, a wtedy od razu wrzuć ryż i dokładnie wymieszaj. Podpraż przez chwilę ryż, co doda mu orzechowego posmaku, maksymalnie zmniejsz ogień i dodaj bulion, lub wodę. Dopraw do smaku i smaż na wolnym ogniu przez 30-40 minut, aż ryż będzie miękki. Rozgrzej grill, lub patelnię grillową. Połóż kurczaka skórą na dół, smaż przez 10 minut, a następnie odwróć i smaż przez kolejne 10 minut, aż będzie wysmażony. Jeżeli płomień będzie za duży, a kurczak zacznie się przypalać, polej ogień odrobiną wody, żeby przygasł. Podawaj od razu.



© Michael Smith

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.