Michael  Smith

(odc.024) azjatycka sałatka ze szpinaku z dressingiem z miso i imbiru


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia japońska

(odc.024) azjatycka sałatka ze szpinaku z dressingiem z miso i imbiru
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Dressing

½ szklanki octu ryżowego

1 szklanka oleju roślinnego

3-4 łyżki miodu

1-2 łyżki pasty miso

2-3 cm kawałek imbiru, starty

1 łyżeczka oleju sezamowego

1-2 łyżki jasnego sosu sojowego



Sałatka

torebka młodziutkiego szpinaku

garść liści mięty

kilka płatów suszonego nori, pokrojonych w cienkie paseczki

kilka kawałków kandyzowanego imbiru, pokrojonych w cienkie plasterki



Przygotowanie

Zacznij od dressingu. Wymieszaj wszystkie składniki, aż otrzymasz gładki, gęsty płyn. Można to zrobić ręcznym blenderem, w stojącym blenderze, lub nawet w misce tradycyjną trzepaczką. Ja najbardziej lubię ręczny blender. Najłatwiej się go myje. Wymieszaj wszystkie składniki ze sporą porcją dressingu. I sałatka gotowa.





© Michael Smith

powrót

Podobne przepisy

Słodko-kwaśna sałatka z fenkułu
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sałatka z zielonego mango z suszonymi rybkami
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

#mis

11.07.2011 23:00


duzy lasek

CYTUJ

chyba sie cos komus w glowie poprzestawialo, jak sie zaleje ten szpinak taka iloscia oleju i octu to zupa bedzie a nie salatka

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.