Michael  Smith

(odc.023) łosoś w kukurydzianej panierce z bazyliowym bulionem z małży


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

(odc.023) łosoś w kukurydzianej panierce z bazyliowym bulionem z małży
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg muli

oczyszczonych

umytych i przebranych

1 szklanka Rieslinga

lub innego białego wina

½ szklanki kremówki

6 łyżek pesto (patrz: oddzielny przepis)

1 szklanka drobnej mąki kukurydzianej

1 łyżka słodkiej papryki

sól i pieprz

4 filety z łososia

po około 150-175g

bez skóry

3 łyżki oleju kukurydzianego

lub roślinnego

 

 

Przygotowanie:


Włóż mule do dużego garnka, dodaj wino i śmietanę. Wstaw na średni ogień i przykryj szczelną przykrywką. Dzięki temu mule ugotują się w wytworzonej parze. Gotuj jakieś 5 do 7 minut, aż muszle się otworzą. Odstaw na chwilę, żeby mule ostygły, a następnie obierz je. Mięso zachowaj, a muszle wyrzuć. Przecedź pozostały bulion do innego garnka, żeby pozbyć się zabrudzeń. Dodaj do bulionu pesto, wymieszaj i odstaw na bok. Wsyp mąkę kukurydzianą, paprykę, sól i pieprz do torebki strunowej i wymieszaj. Wrzuć filety z łososia i dokładnie obtocz je w panierce. Używając torebki ograniczasz sobie zmywanie. Postaw patelnię o grubym dnie na średni ogień. Dodaj olej i podgrzej go. Olej powinien pokrywać cienką warstwą całe dno, jeśli będzie go za mało, panierka się nie przypiecze odpowiednio. Lepiej dodać za dużo oleju niż za mało. Nie bój się, jeśli odpowiednio rozgrzejesz olej, ryba nim nie nasiąknie. Włóż na patelnię łososia smaż po 5-6 minut z każdej strony. Włóż zachowane mięso muli do bulionu i podgrzej go. Do ciepłych głębokich talerzy nałóż po kawałku łososia, na wierzch nałóż bulion z mulami.

powrót

Podobne przepisy

Łosoś marynowany w cytrusach
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Halibut ze zrumienionym masłem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Dorada z karczochami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sandacz w szuwarach z śmietanowym chrzanem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 2
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.