Michael  Smith

(odc.020) pełna energii zupa wegetariańska


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy

(odc.020) pełna energii zupa wegetariańska
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżki oliwy z oliwek

3 marchewki

pokrojone w kostkę

2 łodygi selera naciowego

pokrojone w kostkę

2 cebule

pokrojone w kostkę

2 l bulionu warzywnego

½ szklanka brązowego ryżu

½ szklanki zielonej soczewicy

1 szklanka mrożonej kukurydzy

1 szklanka mrożonego groszku

1 pęczek natki pietruszki

posiekany

 

 

Przygotowanie:


Wstaw duży garnek na średni ogień i rozgrzej w nim oliwę. Wrzuć marchewkę, selera naciowego i cebulę i podsmaż przez 5 minut, aż zmiękną. Dodaj bulion i delikatnie doprowadź do wrzenia. Dodaj ryż i soczewicę i gotuj na wolnym ogniu jakieś 30 minut, aż zmiękną. W tym momencie możesz od razu dokończyć i podać zupę, albo odstawić ją i dokończyć kilka godzin później, a nawet następnego dnia. Tuż przed podaniem podgrzej zupę i wrzuć kukurydzę, groszek i natkę. Podgrzej, aż warzywa będą ciepłe. Dopraw do smaku solą i pieprzem i podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Zupa z liści paproci
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Prosta zupa jesienno-zimowa z kaszą pęczak i kiełbasą
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chowder z łososiem i kukurydzą
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Zupa ze świeżego szpinaku
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia koszerna
Parzybroda
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa malinowo-jagodowa z kostkami z manny
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.