Michael  Smith

(odc.020) bulion warzywny


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

(odc.020) bulion warzywny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżki oliwy z oliwek

3 łodygi selera naciowego

cienko pokrojone

3 cebule

cienko pokrojone

4 marchewki

pokrojone w kostkę

1 główka kopru włoskiego

cienko pokrojona

1 szklanka pieczarek

pokrojonych w ćwiartki

4 ząbki czosnku

cienko pokrojone

1 szklanka białego wina

2 l zimnej wody

3 gałązki tymianku

3 liście laurowe

 

 

Przygotowanie:


Wstaw duży garnek na średni ogień i rozgrzej w nim oliwę. Wrzuć warzywa i podsmaż je, aż się zrumienią. To wzmocni i pogłębi smak bulionu. Dodaj czosnek i smaż przez jakieś 3 minuty. Dodaj wino, wodę i zioła i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. W odróżnieniu od wymagających długiego gotowania bulionów mięsnych, warzywne gotuje się stosunkowo szybko. Odcedź. Możesz bulionu użyć od razu, albo przechować na później. W lodówce wytrzyma około tygodnia, a w zamrażarce nawet 2 miesiące.

powrót

Podobne przepisy

Krem z zielonego groszku z miętową pianką
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Chowder z łososiem i kukurydzą
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
(odc.02) gęsty chłodnik z chleba i pomidorów
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Krupnik na gęsich podrobach
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z gęsiny
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa z selera z chrzanem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chłodnik z granatem
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Daria Nowicka

postów: 19

11.10.2017 12:09

CYTUJ

Przyznam, że kiedy bulion jest jednym z wielu składników dania rezygnuję z samodzielnego przygotowywania i, oszczędzając na czasie, używam koncentratu bulionu warzywnego od Krakusa. Ma fajny, domowy smak i nie zawiera konserwantów i innych sztucznych dodatków.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.