Jacques Pépin

(odc.02)twarożek z pomarańczami


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

(odc.02)twarożek z pomarańczami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka utartego twarożku

¼ szklanki cukru

4 duże pomarańcze bez pestek

½ szklanki gotowego soku pomarańczowego (jeśli zrezygnuje się z wycinania miąższu z osłonek)

½ szklanki dżemu pomarańczowego

1 owoc granatu średniej wielkości (do wyboru)

 

 

Przygotowanie:


Starannie wymieszać w misce twarożek z cukrem. Odstawić na bok. Otrzeć z pomarańczy około 2 łyżeczki skórki. Odstawić na bok. Obrać pomarańcze ostrym nożem, usuwając skórę i białą osłonkę. Wykroić pojedyncze cząstki z błonki, przekrawając najpierw do środka owocu, a następnie kierując ostrze na zewnątrz. Powtarzać czynności, aż uda się wykroić wszystkie cząstki. Wycisnąć osłonki do miski. (Powinno się uzyskać około ½ szklanki soku.) Można też obrać pomarańcze i usunąć białą osłonkę. Podzielić na cząstki. Do miseczki nalać gotowy sok pomarańczowy. Do soku dodać dżem i dokładnie wymieszać. Owoc granatu połamać na kawałki. Łyżką stukając w skórę, wydobyć pestki do miski z zimną wodą. Zachować pestki i usunąć miąższ. (Powinno się uzyskać około ½ szklanki pestek.)
Przed podaniem rozłożyć twarożek na cztery talerze do zupy. Przykryć cząstkami pomarańczami. Polać sokiem rozmieszanym z dżemem. Posypać pestkami granatu i skórką pomarańczową. Podawać.

powrót

Podobne przepisy

Domowa pascha
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Potrawy wielkanocne
Charlotte cytrynowo-kawowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kolorowy ogród - deser typu ART
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Brzoskwinie pod pierzyną
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Deser tiramisu z malinami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Jabłko pieczone faszerowane owocami suszonymi i orzechami
Przepis z programu Spalony? (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.