Jacques Pépin

(odc.02)twarożek z pomarańczami


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

(odc.02)twarożek z pomarańczami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka utartego twarożku

¼ szklanki cukru

4 duże pomarańcze bez pestek

½ szklanki gotowego soku pomarańczowego (jeśli zrezygnuje się z wycinania miąższu z osłonek)

½ szklanki dżemu pomarańczowego

1 owoc granatu średniej wielkości (do wyboru)

 

 

Przygotowanie:


Starannie wymieszać w misce twarożek z cukrem. Odstawić na bok. Otrzeć z pomarańczy około 2 łyżeczki skórki. Odstawić na bok. Obrać pomarańcze ostrym nożem, usuwając skórę i białą osłonkę. Wykroić pojedyncze cząstki z błonki, przekrawając najpierw do środka owocu, a następnie kierując ostrze na zewnątrz. Powtarzać czynności, aż uda się wykroić wszystkie cząstki. Wycisnąć osłonki do miski. (Powinno się uzyskać około ½ szklanki soku.) Można też obrać pomarańcze i usunąć białą osłonkę. Podzielić na cząstki. Do miseczki nalać gotowy sok pomarańczowy. Do soku dodać dżem i dokładnie wymieszać. Owoc granatu połamać na kawałki. Łyżką stukając w skórę, wydobyć pestki do miski z zimną wodą. Zachować pestki i usunąć miąższ. (Powinno się uzyskać około ½ szklanki pestek.)
Przed podaniem rozłożyć twarożek na cztery talerze do zupy. Przykryć cząstkami pomarańczami. Polać sokiem rozmieszanym z dżemem. Posypać pestkami granatu i skórką pomarańczową. Podawać.

powrót

Podobne przepisy

Panna cotta
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania dietetyczne
Bavarese serowe z konfiturą z czerwonej cebuli
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Crema catalana
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Grube naleśniki z kremem czekoladowo-orzechowym
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska
Domowy kisiel jabłkowy
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Smażone banany z sosem z kasztanów jadalnych
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Alkohole (odc.34)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.