Sałatka z cukinii i pomidorów

Sałatka z cukinii i pomidorów
Oceń przepis:
39 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 2 małe
  • jędrne cukinie (po około 150 g)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki pokrojonych w kostkę pomidorów
  • ⅔ szklanki pokrojonej w kostkę mozzarelli
  • około ½ szklanki świeżych liści kolendry
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny
  • ¼ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • ½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Obieraczką do warzyw skroić wzdłuż cukinii kilka długich pasków. Przerwać krojenie po dotarciu do gniazd nasiennych. Obrócić cukinię i ponownie zacząć kroić. Powtórzyć czynność z trzech stron. Wyrzucić gniazda nasienne. Paski cukinii włożyć do miski. Posypać ½ łyżeczki soli. Dokładnie wymieszać i odstawić na bok do czasu podania. W innej miseczce wymieszać pomidory, mozzarellę, liście kolendry, sok z cytryny, oliwę, pozostałe ½ łyżeczki soli i pieprz. Tuż przed podaniem ułożyć paski cukinii na czterech talerzach. Na środek nałożyć sałatkę z pomidorów i natychmiast podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA