Curtis Stone

(odc.02) sałatka na ciepło z krewetkami i podsuszanymi pomidorami z sosem limonkowo-sojowym


Przepis z programu Kolacja jak z pudełeczka (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.02) sałatka na ciepło z krewetkami i podsuszanymi pomidorami z sosem limonkowo-sojowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 główka endywii

1 główka radicchio

1 sałata dębolistna

1 pudełko roszponki

2 łyżki oliwy z oliwek

12 surowych krewetek tygrysich

obranych

2 szalotki

drobno posiekane

mały kawałek świeżego imbiru

drobno posiekany

2 ząbki czosnku

drobno posiekane

 

 

Przygotowanie:


Najpierw przygotuj olej chili. Wlej oliwę do rondla i mocno rozgrzej, ale nie tak żeby dymiła. Zdejmij z ognia i dodaj chili. Przykryj i odstaw na 2-5 godzin, aby przeszła smakiem chili. Następnie wlej do malaksera i miksuj przez 30 sekund. Przecedź masę przez muślin umieszczony na sitku i odstaw na bok. W międzyczasie przygotuj suszone pomidory. Rozgrzej piekarnik do 110 °C. Blachę do pieczenia posyp solą. Ułóż pomidory przeciętą stroną do góry na soli. Posyp posiekanym tymiankiem i czosnkiem. Skrop 3 łyżkami oliwy z oliwek. Włóż do piekarnika na 2-3 godziny, aż się podsuszą. Następnie wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Następnie zrób sos. Do miski wrzuć szalotki, imbir, czosnek i wymieszaj z sokiem z limonek i sosem sojowym. Dodaj olej z orzeszków ziemnych i mieszaj aż uzyskasz gładką emulsję. Pomidory wymieszaj z sałatą i ułóż na talerzu. Rozgrzej wok na dużym ogniu. Wlej 1 ½ łyżki oliwy z oliwek, kiedy zacznie skwierczeć wrzuć krewetki i smaż przez 3 minuty aż staną się różowe. Następnie dodaj pozostały olej, szalotki oraz imbir. Smaż przez kolejną minutę. Ułóż usmażone krewetki na sałacie, oblej sosem i skrop oliwą z chili. Serwuj od razu po przygotowaniu.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.