Sophie Grigson

(odc.02) arroz a la marinera


Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

(odc.02) arroz a la marinera
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

cebula

czosnek

zielona papryka

pomidory

oliwa

hiszpański ryż na paellę

łyżka przecieru pomidorowego

kieliszek białego wytrawnego wina

bulion rybny (patrz: przepis)

kilka pręcików szafranu

kilkanaście omułków

kilka dużych krewetek (obranych)

 

 

Przygotowanie:


Posiekać cebulę i czosnek, pokroić paprykę i pomidory, a następnie podsmażyć na oliwie, aż wszystkie składniki zmiękną. Dodać ryż oraz przecier pomidorowy, wlać wino. Wymieszać. Wlać bulion rybny. Posolić. W ciepłym bulionie namoczyć na 10 minut pręciki szafranu, a następnie wraz z bulionem, w którym się moczyły, dodać do ryżu. Kiedy ryż jest już prawie miękki, włożyć krewetki i omułki. Gotować przez około 5 minut, potrząsając garnkiem nad płomieniem. Wyrzucić małże, które się nie pootwierały. Przełożyć do wygrzanego naczynia, podawać posypane natką pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

Małże z chili, trawą cytrynową i komosą ryżową
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 53)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Risotto
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mule po prowansalsku
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.02) arroz a la marinera
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Makaron pad thai
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Krewetki gotowane po jamajsku
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia jamajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.