Sophie Grigson

(odc.02) arroz a la marinera


Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

(odc.02) arroz a la marinera
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

cebula

czosnek

zielona papryka

pomidory

oliwa

hiszpański ryż na paellę

łyżka przecieru pomidorowego

kieliszek białego wytrawnego wina

bulion rybny (patrz: przepis)

kilka pręcików szafranu

kilkanaście omułków

kilka dużych krewetek (obranych)

 

 

Przygotowanie:


Posiekać cebulę i czosnek, pokroić paprykę i pomidory, a następnie podsmażyć na oliwie, aż wszystkie składniki zmiękną. Dodać ryż oraz przecier pomidorowy, wlać wino. Wymieszać. Wlać bulion rybny. Posolić. W ciepłym bulionie namoczyć na 10 minut pręciki szafranu, a następnie wraz z bulionem, w którym się moczyły, dodać do ryżu. Kiedy ryż jest już prawie miękki, włożyć krewetki i omułki. Gotować przez około 5 minut, potrząsając garnkiem nad płomieniem. Wyrzucić małże, które się nie pootwierały. Przełożyć do wygrzanego naczynia, podawać posypane natką pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

(odc.15)krewetki w ognistym sosie
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Ostrygi w tempurze z pieprzem syczuańskim i majonezem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Krewetki na ostro
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Krewetki w sosie koperkowym z tagliatelle warzywnym
Przepis z programu Pieprz, chilli, sól (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Krab z woka z ostrym sosem saté
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.