Michael  Smith

(odc.019) makaron z tajskim zielonym curry


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska

(odc.019) makaron z tajskim zielonym curry
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 puszki mleka kokosowego (po 400ml)

1 czubata łyżka czerwonej lub zielonej tajskiej pasty curry

1 pęczek kolendry

łodygi i korzenie posiekane oddzielnie

2 piersi kurczaka

pokrojone w cienkie kawałki

2-3 szklanki bulionu z kurczaka

1 marchewka

pokrojona w zapałkę

4-5 liści limonki kaffir

2 łodygi trawy cytrynowej

odcięte zielone końcówki

białe części rozgniecione

3 łyżki sosu rybnego

sok i skórka starta z 2 limonek

mały kawałek zamrożonego imbiru

garść kiełków fasoli mung

1 paczka makaronu ryżowego (ok. 250g)

2-3 dymki

cienko pokrojone

2 łyżki jasnego sosu sojowego

 

 

Przygotowanie:


Z wierzchu jednej z puszek mleka kokosowego zbierz gęsty krem, który zestalił się na powierzchni, to czysty olej kokosowy. Wrzuć go do woka, lub patelni stojącej na sporym ogniu. Kiedy się rozpuści dodaj pastę curry i podsmaż przez parę minut. Dodaj korzenie kolendry i kurczaka. Smaż przez jakieś 5 minut, aż kurczak się usmaży. Dodaj pozostałe mleko kokosowe, bulion z kurczaka, marchewkę, liście limonki, trawę cytrynową, sos rybny, oraz sok i skórkę startą z limonek. Zetrzyj zamrożony imbir na tarce. Gotuj na wolnym ogniu przez jakieś 20 minut. Dodaj kiełki i makaron ryżowy. Wepchnij go łyżką, tak żeby był cały zanurzony. Zdejmij z ognia i odstaw na bok na jakieś 5 minut, aż makaron dojdzie. Wyjmij trawę cytrynową i dodaj liście kolendry. Zamieszaj, spróbuj i dopraw do smaku sosem sojowym. Podawaj w miskach przybrane posiekaną dymką i liśćmi kolendry.

powrót

Podobne przepisy

Paupiettes z indyka z maronami i brukselką
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Jagnięcina mechoui
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Nadziewane, pieczone jabłka
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Befsztyk z salsą z truskawek
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.32)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sznycle w panko
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Pieczony boczek
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.5)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.