Michael  Smith

(odc.018) gulasz wołowy z ciastkami


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

(odc.018) gulasz wołowy z ciastkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg wołowiny gulaszowej

pokrojonej w sporą kostkę

sól i pieprz

olej roślinny

2-3 marchewki

obrane i pokrojone w spore kawałki

2-3 łodygi selera

pokrojone w spore kawałki

2-3 ziemniaki

obrane i pokrojone w spore kawałki

2-3 pasternaki

obrane i pokrojone w spore kawałki

2-3 cebule

obrane i pokrojone w spore kawałki

1 rzepa

obrana i pokrojona w spore kawałki

1 słoik marynowanych cebulek perłowych

1 puszka koncentratu pomidorowego

½ butelki czerwonego wina

2-3 szklanki bulionu wołowego

2-3 liście laurowe

2-3 gałązki rozmarynu

dodatkowa sól i pieprz

kilka garści mrożonego groszku

ciasto na 1 porcję ciastek z zamrożonego masła (odcinek 2)

 

 

Przygotowanie:


Postaw duży garnek o grubym dnie na średnim ogniu. Oprósz kawałki wołowiny solą i pieprzem. Wlej do garnka jakieś 2-3 łyżki oleju, tak, żeby pokrył dno garnka cienką warstwą i wrzuć tyle mięsa, żeby leżało jako jedna warstwa. Obsmaż mięso ze wszystkich stron, po czym wyjmij je i odstaw na bok, a do garnka dodaj trochę oleju i kolejną porcję mięsa. Kiedy obsmażysz już całe mięso odlej tłuszcz z garnka, ale nie ścieraj tych wszystkich pełnych smaku przysmażonych cząstek, które przywarły do dna.
Wrzuć do garnka połowę warzyw (drugą zachowaj na później) i całe mięso. Dodaj koncentrat pomidorowy, cebulki i dość wina i bulionu, żeby zakryć składniki. Dodaj liście laurowe i rozmaryn i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez jakąś godzinę, aż mięso będzie prawie gotowe i dodaj resztę warzyw. Pierwsza porcja już zdąży bardzo zmięknąć i praktycznie rozgotować się w sosie, druga połowa zachowa jędrność, kolor i świeży smak. Gotuj jeszcze przez 30 minut, aż mięso i dodane później warzywa będą miękkie. Rozgrzej piekarnik do 200°C. W międzyczasie przygotuj porcję ciasta na ciastka. Kiedy gulasz jest już gotowy dopraw go do smaku solą i pieprzem, dodaj groszek i zamieszaj. Nałóż po 1-2 chochle gulaszu do misek, które można wstawiać do piekarnika. Zaklej górę misek kawałkiem ciasta. Postaw miski na blasze i wstaw do piekarnika na jakieś 30 minut, aż ciasto się upiecze na brązowa, a gulasz będzie gorący.

powrót

Podobne przepisy

Polędwica po budapeszteńsku
Gosia  Molska
Przepis z programu Po-smak świata: Węgry (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia węgierska
Kurczak w sosie barbecue z papają
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
Zapiekanka mięsno-warzywna
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Curry z wołowiny
Przepis z programu Floyd w Indiach (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.