Michael  Smith

(odc.015) mój ulubiony mięsny sos do makaronu


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

(odc.015) mój ulubiony mięsny sos do makaronu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżki oliwy z oliwek

3 cebule

pokrojone na duże kawałki

3 ząbki czosnku

3 marchewki

pokrojone na duże kawałki

2 szklanki pieczarek

3 łodygi selera naciowego

pokrojone na duże kawałki

2 łyżki oliwy z oliwek

170g pancetty

lub boczku wędzonego

pokrojonych w cienkie paski

250g mielonej wołowiny

250g mielonej wieprzowiny

250g mielonej cielęciny

1 puszka koncentratu pomidorowego

½ butelki czerwonego wina

2 liście laurowe

1 duża puszka pomidorów

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Posiekaj w malakserza, używając funkcji „pulse’ oliwę, cebulę, marchewki, czosnek, pieczarki i seler naciowy. Możliwe, że będziesz to musiał robić partiami. W dużej, ciężkiej patelni rozgrzej pozostałą oliwę i dodaj pancettę lub zwykły boczek. Podsmaż, aż boczek będzie złoty, a oliwa przejdzie jego wspaniałym aromatem. Dodaj posiekane warzywa i podsmażaj, aż zaczną się zrumieniać. Dodaj mielone mięsa i energicznie wymieszaj. Dodaj koncentrat pomidorowy, czerwone wino, liście laurowe, oraz pomidory i ciągle mieszaj, żeby mięso nie było pozlepiane w większe kawałki. Duś na wolnym ogniu przez jakieś 30 minut, aż sos zgęstnieje, a smaki się wymieszają. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

powrót

Podobne przepisy

Salsa mexicana
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Pasta ful z bobu
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie
Hummus
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

skomentuj przepis

#takisobiegość

05.03.2012 19:32


CYTUJ

jak dla mnie troche dziwny ten przepisik :) sprawdzimy bo troche za dużo tych dużych kawałków (rouzmiem że będą smażone i zmienią swoją posture ale jak dla mnie bardziej pasuje cebulka pokrojona w cienkie paseczki :) ) oraz mieszanie 3 rodzai mięs no okey zobaczymy

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.