Michael  Smith

(odc.015) chleb z pieczonym czosnkiem


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska

(odc.015) chleb z pieczonym czosnkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 główki czosnku

kilka łyżek oliwy

½ kostki miękkiego masła

garść posiekanych liści natki pietruszki

1 ciabatta

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 180°C. Odetnij czubki główek czosnku, tak żeby odsłonić końcówki ząbków. Najłatwiej to zrobić nożem do chleba z ząbkowanym ostrzem. Każdą główkę skrop oliwą. Wstaw do piekarnika i piecz przez jakieś 30 minut, aż będą złocisto-brązowe. Wyjmij i ostudź przez kilka minut, aż będzie je można wziąć do ręki. Wyciśnij mięciutkie ząbki czosnku do miski. Jeżeli wpadły ci do niej również jakieś kawałki łupinek, to wyłów je. Dodaj masło, natkę pietruszki, oraz odrobinę soli i pieprzu. Wymieszaj dokładnie. Z jednej strony natnij ciabattę prawie do końca i otwórz ją, tka jak książkę. Nasmaruj z jednej strony połową masła czosnkowego, zamknij i wstaw do piekarnika. Piecz przez jakieś 10-15 minut, aż będzie gorąca. Podawaj od razu, a drugą połowę masła zachowaj na kolejny raz.

powrót

Podobne przepisy

Chleb z przyprawami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ziołowy chlebek z oliwą
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chlebek fougasse
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bakaliowe bułeczki
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Focaccia
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chlebek bananowy z orzechami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pieczywo

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.