Michael  Smith

(odc.014) śródziemnomorski gulasz rybny


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

(odc.014) śródziemnomorski gulasz rybny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

 

3 łyżki oliwy z oliwek

1 główka kopru włoskiego

z odciętą nacią i głąbem

posiekana

2 cebule

posiekane

4 ząbki czosnku

pokrojone na plasterki

½ butelki Rieslinga

lub innego białego wina

1 puszka posiekanych pomidorów

2 łyżki nasion kopru włoskiego

½ łyżeczki płatków chili

2 szczypty szafranu

3 liście laurowe

1 l bulionu rybnego

lub z kurczaka

sól i pieprz

skórka z 1 pomarańczy

350 g halibuta

pokrojonego w spore kawałki

350 g łupacza

pokrojonego w spore kawałki

 

 

Przygotowanie:


W dużym garnku podduś na oliwie koper włoski, cebulę i czosnek, aż zmiękną i wypełnią kuchnię swym wspaniałym aromatem. Dodaj wino i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Dodaj pomidory, nasiona kopru włoskiego, chili, szafran, liście laurowe, oraz bulion i dopraw solą i pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu 20-30 minut. Dodaj skórkę z pomarańczy oraz ryby i delikatnie wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu 5 minut. Podawaj od razu z tostami z anchois.

powrót

Podobne przepisy

Zupa rybna z makaronem sojowym na sposób tajski
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Okoń morski pieczony w soli
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Ceviche
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska, Kuchnia peruwiańska
Sola w sosie z gorgonzoli i szpinaku
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ryba z szybkim sosem tatarskim z limonką i kolendrą
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.