Michael  Smith

(odc.011) łosoś z ogniska


Przepis z programu Domowy kucharz (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

(odc.011) łosoś z ogniska
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 szklanki kiełków fasoli mung

2 cebule

pokrojone na plasterki

4 łyżki jasnego sosu sojowego

2 łyżki oleju sezamowego

sok i skórka starta z 2 limonek

4 łyżki miodu

3 łyżki mielonej kolendry

1 filet z łososia bez skóry

około 1 kg

 

 

Przygotowanie:


Rozpal ognisko i dopal, aż zostanie żar. Ewentualnie rozgrzej piekarnik do 200°C. Wymieszaj kiełki, cebulę, sos sojowy, olej sezamowy, sok i skórkę z limonki, miód i kolendrę. Połóż na blacie dwa takie same, duże kawałki folii aluminiowej. Zawiń z jednego końca na jakieś 2 cm, a następnie zawiń to zawinięcie jeszcze 2 razy. Po rozłożeniu otrzymasz jeden większy kawałek folii, który dzięki kilkakrotnemu zagięciu pozostanie szczelny. Połóż połowę mieszanki z kiełkami na środku folii. Połóż na to łososia i przykryj to drugą połową mieszanki. Złóż folię i zawiń ją z góry i z boków. Połóż paczuszkę na kratce ustawionej nad żarem, ewentualnie wstaw do piekarnika. Piecz przez 15-20 minut. Paczuszka powinna napuchnąć od wytworzonej w niej pary. Przełóż paczuszkę na talerz, ostrożnie otwórz i podawaj od razu.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.