Jacques Pépin

(odc.01)tort migdałowy z owocami


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

(odc.01)tort migdałowy z owocami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

120 g pasty migdałowej (⅓ szklanki ubitej pasty)

¾ szklanki cukru

8 łyżek masła

½ łyżeczki odłożone do smarowania tortownicy

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

3 duże jajka

¼ szklanki mleka

szczypta soli

1 szklanki mąki tortowej (150-180 g)

½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Pastę migdałową, cukier, masło i wanilię ucierać w malakserze przez około 10 sekund. Dodać jajka, mleko i sól. Ucierać jeszcze przez 5 sekund. Dosypać mąkę i proszek do pieczenia. Utrzeć na gładką masę przez 5 do 10 sekund. Odłożoną ½ łyżeczką masła posmarować tortownicę o średnicy 20 cm i głębokości 5 cm. Przelać ciasto do tortownicy i piec przez 45 minut. Wyłożyć na kratkę do ostygnięcia. Przed podaniem przełożyć ciasto na paterę.

powrót

Podobne przepisy

Sernik na zimno z malinami
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Jabłkowa tarta tatin
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pączki
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pączki
Ciasteczka kakaowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.1) II seria
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Bezy z brzoskwiniami w syropie i lodami
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasteczka arachidowo-czekoladowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.