Jacques Pépin

(odc.01)tort migdałowy z owocami


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

(odc.01)tort migdałowy z owocami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

120 g pasty migdałowej (⅓ szklanki ubitej pasty)

¾ szklanki cukru

8 łyżek masła

½ łyżeczki odłożone do smarowania tortownicy

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

3 duże jajka

¼ szklanki mleka

szczypta soli

1 szklanki mąki tortowej (150-180 g)

½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Pastę migdałową, cukier, masło i wanilię ucierać w malakserze przez około 10 sekund. Dodać jajka, mleko i sól. Ucierać jeszcze przez 5 sekund. Dosypać mąkę i proszek do pieczenia. Utrzeć na gładką masę przez 5 do 10 sekund. Odłożoną ½ łyżeczką masła posmarować tortownicę o średnicy 20 cm i głębokości 5 cm. Przelać ciasto do tortownicy i piec przez 45 minut. Wyłożyć na kratkę do ostygnięcia. Przed podaniem przełożyć ciasto na paterę.

powrót

Podobne przepisy

Ciasteczka arachidowo-czekoladowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Torcik z sera ricotta z rodzynkami korynckimi i sosem karmelowym
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ciasto czekoladowe z gęstą polewą
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Czekolada (odc. 28)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.