Jacques Pépin

(odc.01)szparagi z grzankami i hiszpańską kiełbasą


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

(odc.01)szparagi z grzankami i hiszpańską kiełbasą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

450 g długich

jędrnych szparagów o grubej łodydze

z odkrojoną twardą końcówką i obraną skórką z połowy wysokości

¼ szklanki oliwy wysokiej jakości

1 szklanka 1,5 cm kawałków kiełbasy chorizo (około 120 g)

1 ½ szklanki kostek z chleba o boku 1,5 cm

najlepiej z bagietki lub chleba wiejskiego

¼ szklanki migdałów w osłonkach

¼ łyżeczki soli

¼ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

 

 

Przygotowanie:


Łodygi szparagów pokroić na 3, 4 kawałki. Tuż przed podaniem na ostrym ogniu mocno rozgrzać oliwę na dużej patelni. Wrzucić szparagi, chorizo, chleb i migdały. Podsmażać pod przykryciem przez 5 do 6-u minut, podrzucając lub mieszając, aż warzywa się zrumienią z wszystkich stron. Doprawić solą i pieprzem. Podawać na czterech ogrzanych talerzach.

powrót

Podobne przepisy

Kanapka ze stekiem
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Początki (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Jaja a la flamenco
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Kanapka z bakłażanem i jajkiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
(odc.009) polenta
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Nadziewane, pieczone jabłka
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Ptysie wytrawne
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.