Jacques Pépin

(odc.01)szparagi z grzankami i hiszpańską kiełbasą


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

(odc.01)szparagi z grzankami i hiszpańską kiełbasą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

450 g długich

jędrnych szparagów o grubej łodydze

z odkrojoną twardą końcówką i obraną skórką z połowy wysokości

¼ szklanki oliwy wysokiej jakości

1 szklanka 1,5 cm kawałków kiełbasy chorizo (około 120 g)

1 ½ szklanki kostek z chleba o boku 1,5 cm

najlepiej z bagietki lub chleba wiejskiego

¼ szklanki migdałów w osłonkach

¼ łyżeczki soli

¼ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

 

 

Przygotowanie:


Łodygi szparagów pokroić na 3, 4 kawałki. Tuż przed podaniem na ostrym ogniu mocno rozgrzać oliwę na dużej patelni. Wrzucić szparagi, chorizo, chleb i migdały. Podsmażać pod przykryciem przez 5 do 6-u minut, podrzucając lub mieszając, aż warzywa się zrumienią z wszystkich stron. Doprawić solą i pieprzem. Podawać na czterech ogrzanych talerzach.

powrót

Podobne przepisy

(odc.01)mieszanka serów na słodko
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Fantazyjny camembert
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pomidory faszerowane mozzarellą i boczkiem
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pieczone szparagi, marchewki i młode ziemniaki
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.31)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.