Sophie Grigson

(odc.01) sałatka z owoców morza


Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

(odc.01) sałatka z owoców morza
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

małże sercówki lub wenusówki

omułki

kalmary

paski soli

krewetki

natka pietruszki

rozgnieciony czosnek

sok z cytryny

oliwa

 

 

Przygotowanie:


Do szerokiego rondla (ze szczelną pokrywką) wlać wodę (na wysokość około 2 cm). Wstawić rondel na duży gaz. Kiedy woda się zagotuje, wrzucić małże, zakryć pokrywką. Potrząsając nad ogniem gotować w kąpieli parowej kilka minut, aż małże się pootwierają. Wyjąć małże łyżką cedzakową, przełożyć do miski. Wyrzucić te, które się nie pootwierały. W ten sam sposób ugotować omułki. Na skórze kalmarów porobić ukośne nacięcia, pokroić w krążki lub w paski, obgotować przez kilka minut, wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć do miski. Obgotować krewetki w pancerzykach, aż nabiorą różowej barwy, wyjąć łyżką cedzakową. Do rondla włożyć paski soli, gotować kilkadziesiąt sekund, wyjąć bardzo ostrożnie, odłożyć osobno. Wyjąć mięso małży, zdjąć pancerzyki z krewetek (zostawiając kilka nieobranych do dekoracji). Do miski włożyć mięso małży i omułków, obrane krewetki i paski kalmarów. Skropić sokiem z cytryny, wymieszać rękoma. Dodać posiekaną natkę i trochę rozgniecionego czosnku, polać oliwą, posolić odrobinę, włożyć ostrożnie paski soli, wymieszać delikatnie rękoma. Włożyć do lodówki, aby całość się schłodziła. Podawać na gniazdku z rukoli, udekorowane krewetkami w
pancerzykach.

powrót

Podobne przepisy

Mule smażone w cieście podawane z sosem cytrynowym
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Potrawka z kalmarów i oliwek
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron ryżowy smażony z krewetkami i tofu
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Krewetki w sosie koperkowym z tagliatelle warzywnym
Przepis z programu Pieprz, chilli, sól (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Potrawka z muli z szafranowym ryżem
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Faszerowane kraby
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc. 2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.