Tapenada z suszonych pomidorów

Tapenada z suszonych pomidorów
Oceń przepis:
48 ocen Średnia ocena: 3.40
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
3

Przygotowanie:




składniki
1 szklanka suszonych pomidorów, najlepiej z oleju
1 szklanka oliwek Kazamata, bez pestek
3 ząbki czosnku
2 łyżki kaparów
sok i skórka starta z 1 cytryny
3 fileciki anchois (jeśli chcesz możesz dodać więcej)
2 garści świeżych liści mięty

przygotowanie
Tapenada to po prostu pasta z oliwek. W tej wersji ich oleistość świetnie dopełniają słone anchois, intensywne w smaku suszone pomidory i orzeźwiająca mięta. Wrzuć wszystkie składniki do blendera lub malaksera i miksuj, aż składniki się połączą, ale pasta nie będzie jeszcze gładka. Przechowuj w słoiku w lodówce.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA