Michael  Smith

(odc.009) polenta


Przepis z programu Domowy kucharz (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

(odc.009) polenta
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 łyżka oleju roślinnego

1 cebula

posiekana

2 szklanki mleka

2 szklanki bulionu z kurczaka

1 szklanka grubej mąki kukurydzianej

1 szklanka mrożonej kukurydzy

½ szklanki startego parmezanu

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 180°C. Postaw na średnim ogniu duży garnek i rozgrzej w nim olej. Dodaj cebulę i podsmaż ją, stale mieszając, aż zacznie nabierać koloru, czyli jakieś 5 minut. Dodaj mleko i bulion i doprowadź do wrzenia. Powoli wsyp mąkę kukurydzianą, cały czas mieszając trzepaczką, żeby nie zrobiły się grudki. Kiedy już wsypiesz całą zamień trzepaczkę na drewnianą łyżkę, bo już niedługo masa będzie zbyt gęsta, żeby ją móc używać trzepaczki. Zmniejsz ogień i gotuj, cały czas mieszając, przez jakieś 10 minut, aż masa bardzo zgęstnieje. Dodaj kukurydzę, ser, sól i pieprz. Zamieszaj i przelej do keksówki.

powrót

Podobne przepisy

Tartinki z oliwkami i orzechami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Smażony faszerowany ser z sosem wiśniowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Grissini
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
Smażony ser halloumi z sosem winegret z limetką i kaparami
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Karczochy z parmezanem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szybki mus z wędzonego łososia
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

#Asia72

20.07.2011 14:27


Działdowo

CYTUJ

Witam.Widziałam kilka dni temu ten przepis w TV i różni się on , od tego wyżej...czasem pieczenia, dodatkami...nie było cebuli,mleka..sera.Podawany był tylko litr bulionu z kurczaka...hmm..to taka mała uwaga..będę improwizowała...myślę, że uda się..ale co z tym mlekiem????hmmm.....mleko i bulion?czy sam bulion???

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.