Michael  Smith

(odc.006) pstrąg z patelni z jęczmiennym risotto


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb

(odc.006) pstrąg z patelni z jęczmiennym risotto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Kasza

2 łyżki oliwy z oliwek

2 cebule, pokrojone na plasterki

4 ząbki czosnku, posiekane

1 szklanka pęczaku

2 liście laurowe

4 szklanki bulionu z kurczaka, gorącego

8 zielonych szparagów, pokrojonych na 1 ½cm kawałki



Pstrąg

4 plasterki boczku, pokrojone w kostkę

2 łyżki mąki

sól i pieprz

2 całe pstrągi, (po ok. 1/2kg), wypatroszone



Przygotowanie

Zacznij od kaszy. Rozgrzej rondel o grubym dnie na średnim ogniu. Dodaj oliwę z oliwek oraz cebulę i podduś aż cebula zmięknie i zacznie się przypiekać. Dodaj czosnek i podduś jeszcze przez chwilę.

Dodaj kaszę i obtocz ją dokładnie w oliwie. Duś mieszając przez 3-4 minuty. Kasza się podpraży, przez co zyska na smaku. Dodaj liście laurowe i stale mieszając, zacznij powoli dodawać bulion. Kiedy jedna porcja zostanie wchłonięta – dodaj kolejną, po jednej chochli. Cały czas mieszaj aż kasza będzie miękka, potrwa to około 30 minut. Jeżeli wcześniej skończy ci się bulion, możesz dodać wody. Spróbuj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj szparagi i wymieszaj. Przykryj pokrywką i zdejmij z ognia na czas, kiedy będziesz się zajmować pstrągiem. W tym czasie szparagi dojdą. Weź się za pstrąga. Postaw patelnię na średnim ogniu i podsmaż na niej boczek. Kiedy wytopi się tłuszcz, a boczek zamieni się w skwarki, wyjmij je i odłóż do innego dania. Obtocz ryby w mące i oprósz solą i pieprzem. Smaż na tłuszczu z boczku, na średnim ogniu, po 8 minut z każdej strony. Oczywiście możesz usmażyć pstrągi na oleju roślinnym. Może to i zdrowsze, ale dużo mniej smaczne.





© Michael Smith

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.