Michael  Smith

(odc.005) stek porterhouse z masłem estragonowym


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

(odc.005) stek porterhouse z masłem estragonowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Masło estragonowe

2 łyżki masła

2 cebule, pokrojone w cienkie plasterki

½ kostki miękkiego masła

1 pączek estragonu, posiekany



Stek

2 łyżki masła

2 łyżki oliwy z oliwek

1 gruby stek Porterhouse

gruba sól kamienna i świeżo zmielony pieprz



Przygotowanie

Zacznij od masła estragonowego. W sporym rondlu roztop 2 łyżki masła. Dodaj cebulę i odrobinę wody. Podgrzewaj na średnim ogniu aż zaczną się pojawiać bąbelki, wtedy przykryj pokrywką. Gotuj przez 20 minut, aż cebula zmięknie. Dzięki wodzie cebula równomiernie puści soki i nie przypali się. Jednak żeby ją skarmelizować, potrzebna jest wyższa temperatura, więc trzeba wygotować wodę. Zdejmij pokrywkę i trochę zmniejsz ogień. Mieszaj często i okaż cierpliwość. Kiedy cebula zacznie nabierać koloru zmniejsz ogień jeszcze bardziej, żeby się nie przypaliła. Kiedy cebula ma głęboki złoty kolor przełóż ją do miski i odstaw, żeby zupełnie ostygła. Rozetrzyj w misce pół kostki masła, aż zrobi się zupełnie miękkie. Dodaj estragon i ostudzoną cebulę. Wymieszaj dokładnie i nałóż masło na kawałek folii spożywczej, zostawiając po kilka centymetrów z każdego końca. Zawiń w wałek i zakręć dokładnie folią z obu końców. Powstanie coś w rodzaju dużego cukierka. Włóż do lodówki i chłodź, aż stwardnieje. Żeby użyć, wystarczy odkrajać pół centymetrowe kawałki. Kolej na stek. Dodaj masło i oliwę na patelnię o grubym dnie i rozgrzewaj na średnim ogniu, aż masło zacznie się pienić. Dzięki oliwie masło nie będzie się tak łatwo palić. Dopraw stek z obu stron solą i pieprzem. Kiedy piana na patelni opadnie włóż na nią stek i smaż przez 8 minut, aż ładnie się przysmaży z jednej strony. Przewróć na druga stronę i smaż przez kolejne 8-10 minut. Po tym czasie stek powinien być średnio wysmażony. Zdejmij z patelni i odstaw w ciepłe miejsce na kilka minut, żeby mieso się rozluźniło, a soki wchłonęły. Podawaj z plasterkiem masła estragonowego na wierzchu.





© Michael Smith

powrót

Podobne przepisy

Fasolka po bretońsku a la Łapa
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kluski z kurczakiem, jarzynami i orzeszkami ziemnymi
Przepis z programu Nancy Lam Orzechowe noce (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska
Faszerowana kapusta z sosem chrzanowym
Andrzej Polan
Przepis z programu Czy na pewno umiesz gotować? (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Potrawka z kurczakiem
Ewa Chodakowska
Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne
Karkówka z grilla
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zapiekanka mięsno-warzywna
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.