Stek porterhouse z masłem estragonowym

Stek porterhouse z masłem estragonowym
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska
Ilość osób:
1

Przygotowanie:

Masło estragonowe
2 łyżki masła
2 cebule, pokrojone w cienkie plasterki
½ kostki miękkiego masła
1 pączek estragonu, posiekany

Stek
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
1 gruby stek Porterhouse
gruba sól kamienna i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie
Zacznij od masła estragonowego. W sporym rondlu roztop 2 łyżki masła. Dodaj cebulę i odrobinę wody. Podgrzewaj na średnim ogniu aż zaczną się pojawiać bąbelki, wtedy przykryj pokrywką. Gotuj przez 20 minut, aż cebula zmięknie. Dzięki wodzie cebula równomiernie puści soki i nie przypali się. Jednak żeby ją skarmelizować, potrzebna jest wyższa temperatura, więc trzeba wygotować wodę. Zdejmij pokrywkę i trochę zmniejsz ogień. Mieszaj często i okaż cierpliwość. Kiedy cebula zacznie nabierać koloru zmniejsz ogień jeszcze bardziej, żeby się nie przypaliła. Kiedy cebula ma głęboki złoty kolor przełóż ją do miski i odstaw, żeby zupełnie ostygła. Rozetrzyj w misce pół kostki masła, aż zrobi się zupełnie miękkie. Dodaj estragon i ostudzoną cebulę. Wymieszaj dokładnie i nałóż masło na kawałek folii spożywczej, zostawiając po kilka centymetrów z każdego końca. Zawiń w wałek i zakręć dokładnie folią z obu końców. Powstanie coś w rodzaju dużego cukierka. Włóż do lodówki i chłodź, aż stwardnieje. Żeby użyć, wystarczy odkrajać pół centymetrowe kawałki. Kolej na stek. Dodaj masło i oliwę na patelnię o grubym dnie i rozgrzewaj na średnim ogniu, aż masło zacznie się pienić. Dzięki oliwie masło nie będzie się tak łatwo palić. Dopraw stek z obu stron solą i pieprzem. Kiedy piana na patelni opadnie włóż na nią stek i smaż przez 8 minut, aż ładnie się przysmaży z jednej strony. Przewróć na druga stronę i smaż przez kolejne 8-10 minut. Po tym czasie stek powinien być średnio wysmażony. Zdejmij z patelni i odstaw w ciepłe miejsce na kilka minut, żeby mieso się rozluźniło, a soki wchłonęły. Podawaj z plasterkiem masła estragonowego na wierzchu.


© Michael Smith

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA