Michael  Smith

(odc.003) panna cotta


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

(odc.003) panna cotta
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 l mleka

1 szklanka cukru

2 łyżki ekstraktu waniliowego

1 łyżka ulubionej przyprawy lub posiekanego zioła

ewentualni kieliszek ulubionego likieru

2 paczki żelatyny

 

 

Przygotowanie:


Wlej prawie całe mleko do niedużego rondelka i podgrzej na średnim ogniu. Dodaj cukier, ekstrakt waniliowy i opcjonalne dodatki. Podgrzewaj dalej, aż pojawią się lekkie bąbelki. Nie doprowadzaj do wrzenia. W międzyczasie rozpuść żelatynę w pozostałym mleku. Da jej postać przez jakieś 2 minuty. Wlej do gorącego mleka i mieszaj, aż się zupełnie rozpuści. Rozlej do 6 kokilek. Ostudź i wstaw do lodówki, aż się zetną; co najmniej na 2 godziny, ale możesz też zostawić je na całą noc. Przed podaniem zanurz na chwilę dół miseczki w ciepłej wodzie, przykryj wierzch talerzem i odwróć, tak, żeby deser pozostał na talerzu.

powrót

Podobne przepisy

Wytrawny deser z tofu
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Pudding czekoladowo - pomarańczowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Czekolada (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Pudding miodowo-marchewkowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, Kuchnia brytyjska
Fuzja smaków
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pudding imbirowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska, Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

nata12

postów: 3

02.02.2012 15:57

CYTUJ

właśnie go jem i nie chwaląc się wyszedł mi świetny dodałam do niego zamiast jakiś ziół chili i imbir polecam :)

hussel

postów: 6

23.01.2012 10:08

CYTUJ

Uwielbiam panna cotte. Jest lekka, delikatna i mozna ja robic na wiele sposobów

danutaml

postów: 5

13.01.2012 17:15

CYTUJ

Doskonały deser i taki prosty. Pozdrawiam

#Kretor

01.09.2011 14:09


Wawa

CYTUJ

Ja kupowałem żelatynę Gellwe, 20g (taką na 1l wody) i dodałem jedno całe opakowanie i łyżeczkę z drugiego i wyszło wyśmienicie. Polecam takie rozwiązanie. Żelatyna niedroga a efekt wspaniały :-)

#Jakis

20.02.2011 12:03


Wawa

CYTUJ

co znaczy dwie paczki, żelatyny?? jedne mają 20 gram inne 100 gram, kto to pisał

#limmo

02.02.2011 23:39


pruszków

CYTUJ

To moj ulubiony deser, najbardziej smakuje mi z dodatkiem owoców sezonowych, po raz pierwszy jadłam go w mela verde i się zakochalam, od tej pory poluje na jakis przepis, który zbliży sie do ichniejszej panna cotty z truskawkami mniam!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.