Kurczak z rozmarynem i wanilią

Kurczak z rozmarynem i wanilią
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 8 kurzych udek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • lub oleju roślinnego
  • 2 cebule
  • pokrojone w plasterki
  • 2 marchewki
  • pokrojone w kostkę
  • 1 butelka chardonnay
  • 1 laska wanilii
  • lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 spore gałązki rozmarynu
  • liście oderwane

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wytnij kości z udek. Najlepiej, gdyby udka zostały w 1 części, ale nic się nie stanie jak skończy się to inaczej. Podgrzej głęboką patelnię na średnim ogniu. Dodaj oliwę, a kiedy się rozgrzeje dodaj zarówno mięso, jak i kości i obsmaż je ze wszystkich stron. Smaż aż wszystkie kawałki będą złoto-brązowe, a następnie zmniejsz ogień. Wyjmij mięso i kości i odstaw na bok. Dodaj na patelnię cebulę i marchewkę i podsmaż przez kilka minut. Postaraj się uwolnić wszystkie przysmażone kawałki mięsa. Dodaj do patelni mięso oraz kości. Wlej wino, możesz zostawić sobie kieliszek do wypicia. Przetnij wzdłuż laskę wanilii i wyskrob ziarenka. Pokrój pustą laskę na kawałki i dodaje ją razem z ziarenkami i liśćmi rozmarynu do patelni. Podgrzej aż pojawią się bąbelki i przykryj szczelną pokrywką. Gotuj na średnim ogniu, aż mięso będzie miękkie, czyli jakieś 45 minut. Zdejmij pokrywkę, usuń i wyrzuć kości, które już spełniły swoje zadanie. Zwiększ ogień i pogotuj chwilę, aż sos w patelni zgęstnieje. Spróbuj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj od razu.
Potrawy z kurczaka, między innymi kurczak w ziołach, to prosty sposób na wyśmienite mięsne danie.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA