Michael  Smith

(odc.002) smarowidło ze zbrązowionego masła


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

(odc.002) smarowidło ze zbrązowionego masła
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 kostki masła

w temperaturze pokojowej

 

 

Przygotowanie:


Włóż pół kostki masła do rondelka i wstaw go na mały ogień. Masło zawiera około 20 procent wody, która zacznie wrzeć, tworzyć bąbelki i parować. Kiedy woda wyparuje, piana się zmniejszy, a tłuszcz zacznie się bardziej rozgrzewać. Wtedy zawarte w maśle około 2% białka zacznie brązowieć.
Podgrzewaj dalej, aż znowu pojawi się piana. Lekko zamieszaj i uważaj na zmianę koloru. Kiedy masło zrobi się złoto-brązowe i zacznie wydzielać orzechowy zapach, od razu przelej je do miski, żeby nie podgrzewało się dalej. Ostudź, aż osiągnie temperaturę pokojową. Zajmie to około 1 godziny.
W mikserze rozetrzyj pozostałe masło, aż zrobi się jaśniejsze. Cały czas miksując powoli wlej zbrązowione masło.

powrót

Podobne przepisy

Chrupiący bakłażan z jogurtem na słodko i granatem
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Zakwas na żur lub barszcz biały
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Risotto z prawdziwkami
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Falafel z surówką z marchewki i zieloną tahiną
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Wytrawne kebaby jogurtowe i chutney z bazylii
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Racuchy z kwiatów bzu paula rankina
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.