Michael  Smith

(odc.002) ciastka z zamrożonego masła


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

(odc.002) ciastka z zamrożonego masła
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 szklanki mąki

2 łyżki proszku do pieczenia

2 łyżeczki soli

1 kostka masła

prosto z zamrażarki

1 ½ szklanki mleka

gruba sól i grubo zmielony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200° C. Wymieszaj dokładnie mąkę proszek do pieczenia i sól. Zetrzyj masło na grubej tarce i dodaj do mieszanki. Delikatnie wymieszaj palcami, aż masło będzie równo rozłożone.
Dodaj mleko i wymieszaj rączką drewnianej łyżki, aż uzyskasz gładkie ciasto. W miarę potrzeby możesz dodać więcej mleka. Rozwałkuj ręką na oprószonym mąką blacie, aż osiągniesz kształt grubej kiełbaski. Pokrój pod skosem na grube kromki, lub na takie kształty, które ci odpowiadają. Rozłóż na blasze do pieczenia i oprósz solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika i piecz przez jakieś 15 minut, aż zrobią się złocisto-brązowe. Podawaj od razu, posmarowane zbrązowionym masłem.

powrót

Podobne przepisy

Bûche według przepisu Laurence
Julie Andrieu
Przepis z programu Francuskie wędrówki Julie (odc. 68)
trudność:
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta tatin z gruszkami i ciastem francuskim
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Babka savarin z truskawkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Babki i babeczki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.01)tort migdałowy z owocami
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Rolada makowa z kremem kawowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tort dulce de leche
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

#Amy

24.04.2012 14:50


Warszawa

CYTUJ

Wydają się fajne, może spróbuję je zrobić... W wakacje ;D

#[email protected]

29.01.2012 21:43


warszawa

CYTUJ

W sumie podoba mi się, spróbuję zrobic... Pozdrawiam. Joanna. Nie mam bloga, ale czytam co Wy blogowiczki piszecie, czerpię inspiracje, uczę się od młodych... zazdroszczę możliwości udzielania się. Pozdrawiam Joanna.

#gajo11

29.01.2012 21:40


warszawa

CYTUJ

Powiedz mi co to jest zbrązowione masło. Nie wiem też z czym podawac takie ciastka, mąka, sól, pieprz... może do mięsa, lub wytrawnych sałatek...

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.