Michael  Smith

(odc.001) wołowina imbirowo-pomarańczowa


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

(odc.001) wołowina imbirowo-pomarańczowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki oleju roślinnego

1 stek z łopatki

bez kości (ok. 0,5kg)

2 cebule

posiekane

1 kawałek imbiru (ok. 4-5cm)

umyty

nie obrany

pokrojony na cienkie plasterki

2 łyżki sosu sojowego

300 ml bulionu wołowego

1 szklanka marmolady z gorzkich pomarańczy

1 szklanka soku pomarańczowego

1 łyżka przyprawy "pięć smaków"

1 pęczek kolendry

1 opakowanie młodziutkiego szpinaku

100 g kiełków fasoli mung

1 pęczek dymki

posiekane zielone części

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej garnek na średnim ogniu i wlej olej. Obsmaż mięso z obu stron. Wyjmij mięso i wrzuć cebulę i imbir. Podduś, aż zbrązowieją. Jeśli by się zaczęły przypalać, możesz dodać trochę wody.
Dodaj mięso, sos sojowy, sok pomarańczowy, marmoladę, bulion i przyprawę „pięć smaków”. Umyj dokładnie kolendrę, drobno posiekaj korzenie i łodygi i dodaj do garnka. Resztę kolendry grubo posiekaj i odłóż na później. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i przykryj. Gotuj, aż mięso będzie miękkie, około 1 godziny. Kiedy mięso zmięknie, podziel je na mniejsze kawałki. Dodaj dymkę, oraz większość liści kolendry i wymieszaj. Rozłóż szpinak i kiełki do 4 misek. Na to rozłóż mięso. Przybierz zachowanymi liśćmi kolendry i podawaj od razu.

powrót

Podobne przepisy

Wieprzowina z pól ryżowych
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Stek z pieprzem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Żeberka w sosie barbecue
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.5)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Wieprzowina babi tucheo z papryczkami chili
Przepis z programu Nancy Lam Kurczak, wieprzowina i krewetki (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska

skomentuj przepis

k-czucha

postów: 1

03.09.2011 02:12

CYTUJ

pyszne, wprawdzie nie dodalam kolendry, bo nie lubie, ale danie naprawde rewelacyjne. Dosc slodkie, dlatego swietnie smakuje z ryzem.

asiante

postów: 3

05.05.2011 19:19

CYTUJ

Pierwszy raz użycie przyprawy 'pięć smaków" nie zepsuło mi dania. Przepis świetny. Smakuje również podane z ryżem.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.