Tomasz Jakubiak

Obwarzanek z marynowanym tuńczykiem


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

odsłon: 519

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

gruby plaster świeżego tuńczyka

2-3 obwarzanki

1 pomarańcza

świeża kolendra

sos koreański Sriracha

cebula czerwonej

1 łyżka oleju sezamowego

3-4 łyżki majonezu

1 łyżeczka Wasabi

limonka

garść rukoli

sól

pieprz

Przygotowanie:

Najpierw pokrój tuńczyka w średnią kostkę i włóż do miseczki. Rybę skrop sokiem z limonki i sokiem z pomarańczy. Dodaj kolendrę. Całość polej olejem sezamowym i sosem koreańskim Sriracha, dodaj posiekaną czerwoną cebulę. Wszystko posól i wymieszaj. Poczekaj ok. 15 minut, aż ryba się zetnie.
Przygotuj sos. Majonez połącz ze skórką z limonki, sokiem z limonki oraz wasabi. Sos wymieszaj. Na koniec dodaj świeżą posiekaną kolendrę.
Obwarzanek przekrój na pół i podsmaż na masełku. Na spód obwarzanka nałóż rukolę, następnie marynowanego tuńczyka. Górną warstwę obwarzanka posmaruj majonezem i przykryj dolną część kanapki. Smacznego!



powrót

Podobne przepisy

Filety z ryby w chrupiącej otoczce z chorizo
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska
Grawlax z łososia z buraczkami
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Dorsz w piwie z bekonem i kapustą
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.